LAKOSSÁGI AZBESZTMENTESÍTÉS 2023-2024

https://azbeszt.nhkv.hu oldalon regisztrálva lehet  kérni az azbesztmentesítést. 

Az oldalon "Információk" menüpontban lehet részletes tájékoztatást kapni. A pályázatra 2023.07.14-től lehet jelentkezni.

Az NHKV Zrt. a pályázat megvalósításához az Energiaügyi Minisztériumtól kapott támogatást a Tiszta Ország Program keretében. A program a jogszerű hulladéklerakás támogatását, ezzel az illegális hulladéklerakás megelőzését és az illegálisan lerakott hulladéklerakók felszámolását kívánja elérni.

Azbeszt

Az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag. A 20. század második felében számos helyen felhasználták, többek között az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre stb.

Miért szükséges eltávolítani az azbesztet?

Az azbesztet az időjárás és a légszennyezés kikezdi, sérülhet a felülete. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik. Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet. Épületek bontásakor törvények írják elő az azbeszttartalmú építőanyag szakszerű bontását és az azbesztmentesítést.